Jak poznat kvalitní kávu?

Foto: Freepik

Jak poznat kvalitní kávu?

Věděli jste, že existuje mimo kávu Arabicu i káva se jménem Robusta? Jaké má káva účinky, jaké jsou její benefity a případná negativa, to vše se dočtete v tomto článku.

Zrnka kávy se získávají z různých druhů kávovníků. Nejčastější kávovníky jsou výše zmíněné Koffea Robusta a Arabica.

Arabica

Arabica je druh kávy, její produkce je zhruba 25 procent z celkové produkce kávy. Má vyšší kvalitu, ale nižší obsah kofeinu.

Robusta

Tento typ je méně náročný k produkci, podíl produkce je zhruba 75 procent. Obsahuje dvakrát více kofeinu než Arabica. Také je levnější.

Jak poznat kvalitní kávu?

Pokud kupujete zrnkovou kávu, ve složení hledejte procentuální zastoupení Arabicy a Robusty. Pokud složení těchto dvou druhů není uvedeno, často se může jednat jen o směs Robusty pochybného původu. Ve směsi 100 % Arabicy se často může objevit i zastoupení Robusty, důvodem je nižší nákladová cena, ale také pěna. Robusta vytvoří více pěny než Arabica.

Dávejte si pozor na kávové směsi. V těchto směsích můžete často najít různé druhy kávy, které můžou být přepražené, starší či mdlé. Lepší je tedy kupovat kávu, u které máte vypsané přesné složení.

Benefity kvalitní kávy

  • Celková energie

Prvním benefitem kávy je známý pojem "energie". Káva je stimulant, tudíž dokáže pomocí kofeinu (psychoaktivní látka) a dalších složek "nakopnout" organismus. Vypitá káva se nejdříve vstřebá do krevního oběhu a poté jednotlivé složky putují do našeho mozku. 

Dejte si pozor na kvalitu kávy a množství příjmu kofeinu. Tyto dva aspekty mohou vaše tělo utlumit a více mu uškodit. Proto je důležité hledět na kvalitu a nepít velké množství kávy denně.

  • Může pomoci spalovat tuky

Vědecky podložené studie prokazují, že kofein, který je v kávě, může zvýšit metabolické procesy v těle až o 3-11 %. 

Znovu pozor při užívání spalovačů s obsahem kofeinu (i jiných stimulantů). Při častém užívání účinky mohou spíše klesat.

  • Káva obsahuje přínosné makro i mikrosložky

V kávě najdeme velké množství vitamínů a minerálů. Například vitamín B2, B3, B5, poté hořčík, mangan nebo draslík. Také obsahuje poměrně větší procento vlákniny. 10 g zrn Arabicy obsahuje zhruba 2 g vlákniny.

Také obsahuje velké množství antioxidantů. Studie prokazují, že lidé často získávají více antioxidantů z kvalitní kávy než z ovoce a zeleniny. Tato informace je však brána s nadsázkou, protože každý člověk se stravuje individuálně jinak. 

Negativní účinky kávy

Káva může mít i některá negativa. Při špatném užívání kávy (nižší kvalita, velké množství kofeinu apod.) se můžou objevit negativní účinky. To je například bolest hlavy, silné bušení srdce, třes rukou a další.

Káva ve správném množství může přinést mnohé benefity. Vybírejte proto kvalitní kávu a při výběru si nechte poradit od odborníka.

Zdroje: www.kurzyatac.cz, www.healthline.com, Freepik

Podobné články

0 Komentářů

Napište komentář