Nemusíte přestat jíst maso, abyste zachránili planetu - stačí jíst méně

Foto: Unsplash

Nemusíte přestat jíst maso, abyste zachránili planetu - stačí jíst méně

V dubnu zveřejnil Mezivládní panel pro změnu klimatu rozsáhlou zprávu, která zkoumá, jak by lidé mohli zmírnit nejhorší dopady změny klimatu. Celá zpráva má téměř 3 000 stran, ale to, o čem byste měli vědět, je na 50 stranách a uvádí všechny způsoby, jak můžeme snížit emise již nyní.

Přechod na větrnou a sluneční energii jsou uvedeny jako dvě změny s největším dopadem. Ale o něco níže je jeden zvláštní: "přechod na vyváženou a udržitelnou zdravou stravu". Pokud vám tato formulace připadá moučná, je to proto, že taková je. Podle zprávy agentury Reuters obsahovala dřívější verze zprávy doporučení, aby lidé přešli na rostlinnou stravu. Toto doporučení však bylo po lobbování ze strany USA, Brazílie a dalších zemí s velkým masným průmyslem při jednáních zmírněno. Ve shrnutí je rostlinná strava zmíněna pouze v jediné poznámce pod čarou na straně 43.

Nemůžete však mluvit o vlivu potravin na klima, aniž byste mluvili o mase. Produkce potravin se na celosvětových emisích skleníkových plynů podílí zhruba 26 procenty a největší část z nich pochází z živočišné výroby. Nejvyšší emise pochází od přežvýkavců, jako je skot a ovce, protože při trávení potravy chrlí metan. Na gram bílkovin připadá osmkrát více emisí skleníkových plynů než u hovězího masa a 25krát více než u tofu. Obrovský je také dopad na půdu. Téměř 80 % veškeré zemědělské půdy se využívá jako pastviny nebo k pěstování plodin pro výživu zvířat a rozšiřování pastvin pro hovězí maso způsobuje 41 % ročního odlesňování tropických lesů.

Ukazuje se však, že i mírné omezení naší dravé touhy po hovězím mase by mohlo mít velký přínos pro životní prostředí. Výměna pouhé pětiny spotřeby hovězího masa za mykoprotein, jako je Quorn, by mohla výrazně zpomalit tempo odlesňování v budoucnosti. Nová studie v časopise Nature modeluje, co by se stalo, kdyby lidé vyměnili hovězí maso nebo jiné maso přežvýkavců za mykoproteiny - nebo kdyby pokračovali v dosavadním trendu. Ve světě, kde by poptávka po hovězím mase stále rostla, by se míra odlesňování více než zdvojnásobila. Pokud by však lidé vyměnili 20 % hovězího masa za mykoprotein, míra odlesňování by byla do roku 2050 poloviční, než kdyby spotřeba hovězího masa nadále rostla, jak se předpokládá.

"Částečným řešením tohoto problému by mohly být stávající biotechnologie," říká Florian Humpenöder, výzkumný pracovník Postupimského institutu pro výzkum dopadů klimatu v Německu a hlavní autor článku v časopise Nature. Jiné vědecké studie se vyslovují pro mnohem větší omezení konzumace masa. Komise EAT-Lancet například doporučuje, aby lidé týdně nesnědli více než 98 gramů červeného masa (vepřového, hovězího nebo jehněčího) - tedy o něco méně než jednu čtvrtlibrovku. Průměrný Američan sní jen hovězího masa téměř sedmkrát tolik.

Pro Humpenödera se jako realističtější cíl jevilo snížení spotřeby hovězího masa o 20 procent. "Dosažení 20procentního podílu substituce do roku 2050 mi připadá do jisté míry dosažitelné. Nebo alespoň ne superoptimistické," říká. Provedl také dva další scénáře, v nichž mykoprotein do roku 2050 nahradí 50 a 80 procent spotřeby hovězího masa. V těchto dvou scénářích bylo odlesňování a související emise ještě nižší. Každá z těchto změn snížila předpokládanou míru odlesňování zhruba o polovinu, ale největší přínos měla relativně malá náhrada 20 procent hovězího masa mykoproteinem.

Zdroje: https://www.wired.com/story/beef-eating-deforestation/ , Unsplash.com

Podobné články

0 Komentářů

Napište komentář