Vědci pokračují ve zkoumání správného poměru sacharidů a tuků v lidské stravě. Nedávná studie však zjistila, že pro starší osoby s nadváhou nebo obezitou může mít strava s nízkým obsahem sacharidů a vysokým obsahem tuků zvláštní zdravotní přínos. Výsledky byly zveřejněny 12. srpna 2020 online v časopise Nutrition and Metabolism.
Výzkumníci požádali 40 obézních dospělých osob ve věku 60 až 75 let, aby dodržovali osmitýdenní dietu, při níž 10 % kalorií pocházelo ze sacharidů, 25 % z bílkovin a 65 % z tuků. Zdrojem sacharidů byla listová zelenina, neškrobová zelenina, některé druhy ovoce a obiloviny s vysokým obsahem vlákniny. Příjem bílkovin se skládal z vajec, ryb, vepřového masa a drůbeže. Mezi potraviny obsahující tuky patřil olivový olej, kokosový olej, ořechové oleje, ořechové máslo, sýr, kokosové mléko a avokádo.
V porovnání s kontrolní skupinou ztratila skupina s nízkým obsahem sacharidů a vysokým obsahem tuku více viscerálního tuku (hluboko ukrytý tuk obklopující břišní orgány). Došlo u nich také k velkému poklesu inzulínové rezistence a zlepšila se jim hladina cholesterolu. Tyto změny jsou spojeny s nižším rizikem mrtvice, cukrovky a srdečních onemocnění. Přestože dlouhodobé přínosy této diety nejsou známy, snížení příjmu sacharidů by mohlo být pro starší dospělé lidi způsobem, jak nastartovat jejich úsilí o snížení hmotnosti a zlepšit jejich zdraví způsobem, který váha ne vždy ukáže.
Zdroje: health.harvard.edu, Unsplash.com