Ořechová másla: Proč jsou skvělá pro naše tělo?

Foto: Unsplash

Ořechová másla: Proč jsou skvělá pro naše tělo?

Arašídové máslo existuje už věky, ale nyní má konkurenci jiných oříškových másel, jako je kešu máslo a mandlové máslo. Pravděpodobně jste slyšeli, že ořechy jsou dobré pro zdraví vašeho srdce. Ale jsou pro vás novější a dražší ořechová másla lepší než arašídové máslo? Je čas přejít ze sendvičů PBJ na ABJ nebo CBJ?

Arašídové máslo vs. kešu a mandlové máslo

Informace o výživě ukazují, že mandlové nebo kešu máslo může být o něco lepší, ale ne o hodně. Zde jsou fakta o těchto třech typech ořechového másla.

Arašídové máslo

Arašídové máslo je vynikajícím zdrojem bílkovin a mononenasycených mastných kyselin a obsahuje určité množství hořčíku, draslíku, selenu a několik vitamínů B. Jedna lžíce arašídového másla má 94 kalorií, 4 gramy bílkovin a 8 gramů celkového tuku.

Mandlové máslo

Mandlové máslo má o něco více celkového tuku než arašídové máslo , ale to zahrnuje více mononenasycených tuků a přibližně poloviční množství nasycených tuků. Mandlové máslo má také více vlákniny a méně sacharidů, takže má přibližně stejný počet kalorií jako arašídové máslo . Má více minerálů než arašídové máslo, s výjimkou selenu. Arašídové máslo obsahuje více vitamínů B.

Kešu máslo

Kešu máslo má také stejný počet kalorií a tuků jako arašídové máslo, ale méně bílkovin a více sacharidů. Kešu máslo má více železa a hořčíku než arašídové máslo. Má také o něco více mononenasycených tuků.

Výhody všech ořechových másel

Arašídy, kešu oříšky a mandle obsahují fytosteroly, což jsou rostlinné verze živočišného cholesterolu. Na rozdíl od cholesterolu mohou fytosteroly pomáhat snižovat zvýšené hladiny cholesterolu u lidí. Závěrem je, že jsou to všechny dobré zdroje bílkovin, minerálů a zdravých tuků. Peníze můžete utratit za kešu a mandlové máslo, pokud dáváte přednost chuti, ale ve skutečnosti nedostáváte přidanou nutriční hodnotu pro něco, co stojí dvakrát nebo třikrát tolik.

Vyvarujte se nežádoucích přísad

Při nákupu arašídového másla možná budete muset být trochu opatrní, protože některé značky obsahují přidané cukry, které nepotřebujete. Mnoho supermarketů a obchodů se zdravou výživou má hromadnou sekci, kde si můžete mlít vlastní ořechová másla z jejich hromadných ořechů. Tím se zabrání nežádoucím přísadám. Doma můžete přidat sůl a trochu medu, cukru nebo jiného sladidla.

Alergie na ořechová másla

Všimněte si, že lidé, kteří mají alergii na arašídy, mají vyšší riziko alergií na ořechy, takže mandlové máslo nebo kešu máslo nemusí být vhodnou náhražkou. Promluvte si se svým praktickým lékařem, pokud vy nebo některý z vašich členů rodiny máte alergii na arašídy nebo ořechy.

Zdroj: https://www.verywellfit.com/, https://unsplash.com/

Podobné články

0 Komentářů

Napište komentář