Výzkum odhalil, jak může pití kávy pomoci srdci

Foto: Unsplash

Výzkum odhalil, jak může pití kávy pomoci srdci

Podle Americké kardiologické asociace patří ischemická choroba srdeční, srdeční selhání a mrtvice mezi hlavní příčiny úmrtí na kardiovaskulární onemocnění ve Spojených státech. Pokud jste však závislí na svém ranním šálku piva, pak je tato zpráva možná právě pro vás. Na základě vědeckých důkazů může pravidelné pití kávy skutečně prospívat zdraví vašeho srdce.

Podle časopisu Americké kardiologické asociace Circulation: Heart Failure, vědci zjistili, že v metaanalýze tří velkých studií byla zvýšená konzumace kávy spojena se snížením dlouhodobého rizika srdečního selhání. Přestože autoři studie upozorňují, že je třeba provést další výzkum, aby se zjistilo, zda kontrolovaná konzumace kávy může ovlivnit budoucí riziko vzniku srdečního selhání, zjistili, že účastníci všech tří studií, kteří konzumovali nejvíce kávy, měli nižší riziko srdečního selhání v pozdějším věku. Ve studiích Framingham a Cardiovascular Health se totiž riziko srdečního selhání snížilo o 5-12 % na každý šálek kávy denně ve srovnání s lidmi, kteří kávu nepili.

Analýza ukázala, že tyto výsledky nebyly stejné u účastníků, kteří konzumovali kávu bez kofeinu, což vede vědce k domněnce, že konzumace kofeinu může mít významný vliv na zdraví srdce.

"Studie nerozlišovaly mezi kávou připravenou různými metodami (perkolovaná, překapávaná, french press nebo espresso), odkud zrna pocházejí ani jak silná káva byla. A přestože výzkumníci přisuzovali snížení rizika srdečního selhání konzumaci kofeinu, nezabývali se tím, zda se tato zjištění mohou vztahovat i na jiné kofeinové nápoje, jako jsou energetické nápoje, kofeinové čaje, limonády nebo jiné látky," uvádí American Heart Association News,

Káva jako rostlinný nápoj je obzvláště bohatá na několik silných antioxidantů. Studie prokázaly, že pro mnoho lidí je káva jedním z největších zdrojů antioxidantů v jejich stravě. Hydrocinamové kyseliny a polyfenoly obsažené v ranním šálku kávy účinně bojují proti volným radikálům a potlačují systémové záněty. Kromě toho mohou přispět ke zlepšení funkce cév, zvýšit hladinu dobrého cholesterolu, zvýšit dostupnost oxidu dusnatého pro cévy a snížit hladinu špatného cholesterolu.

Další metaanalýza 53 studií hodnotících dlouhodobou konzumaci kávy a kardiovaskulární onemocnění zjistila, že nejnižší riziko kardiovaskulárních onemocnění mají účastníci, kteří pijí 3 až 5 šálků kávy denně. U těch, kteří pravidelně konzumovali velké množství kávy, vědci nezjistili žádné zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Vzhledem k obsahu kofeinu v kávě může káva způsobit dočasné, ale výrazné zvýšení krevního tlaku, a to i v případě, že nemáte vysoký krevní tlak. Většina vědců však doporučuje, že pokud máte normální krevní tlak a nemáte predispozice k hypertenzi, toto zvýšení krevního tlaku vás příliš neznepokojuje. Těm, kteří již mají hypertenzi nebo vysoký krevní tlak, se doporučuje, aby se o konzumaci kofeinu a kávy poradili se svým lékařem.

Zdroje: womenworking.com, Unsplash.com

Podobné články

0 Komentářů

Napište komentář